AEROSZOLLAL OLTÓ BEÉPÍTETT TŰZOLTÓ BERENDEZÉS

Az aeroszollal működő beépített tűzoltó berendezések a gázzal oltó BTB-hez hasonlóan olyan helyiségekben történő tűzoltásra használatosak, ahol a vízzel vagy habbal történő tűzoltás nagyobb vagyonkárt okozhatna, mint a tűz maga. Az aeroszolos BTB-t teljes terjedelmű rendszerként lehet használni zárt helyiségekben, mindenekelőtt szilárd és folyékony anyagokban keletkezett tűzesetnél. Az aeroszolos BTB tipikus felhasználása: kábelhelyiségek, elosztóállomások, elektromos berendezések, gyúlékony folyadékok, műanyagok raktára. Az aeroszolos BTB nem használható reaktív fémek és saját mennyiségű oxigént tartalmazó anyagok oltására.
Az aeroszolos tűzoltó berendezés összetevői: tartály, amely  tartalmazza a tűzoltóanyagot, továbbá érzékelő és vezérlő rész. A tűzoltóanyag mennyisége függ a helyiségek méretétől és a kockázat típusától.
A tűzoltás elve: az égés közben keletkező vegyi reakciók lelassítása. Az oxigén csökkentését az oltott helyiségben az aeroszolos BTB egyáltalán nem befolyásolja. Az aeroszol lágy részecskéi több tízpercen keresztül megmaradnak az oltott helyiség levegőjében. A részecskék leülepedése után az aeroszol maradványokat el kell távolítani az oltási területről.